Natuuradvies

 

Natuuradvies:

Heeft u een algemene vraag over de natuur dan kunt u ook altijd bij mij terecht voor ecologisch advies. Ik help u graag. Zeker in het geval waarin u iets wilt ondernemen waar de natuur van profiteert. Ik rekenen hier geen kosten voor zolang de inspanning beperkt blijft, bij een grotere inspanning zal ik een passend aanbod doen. Vraag naar de mogelijkheden via de contactpagina.

 

Na-isoleren bouwkundige spouw:

Duurzaamheid is hot en er wordt veel aandacht besteed aan het isoleren van woningen en andere gebouwen. Vanuit de trias energetica is het een logische en slimme keuze om eerst aan isolatie te denken. Daken, spouwmuren en vloeren kunnen worden geïsoleerd. Helaas wordt er lang niet altijd rekening gehouden met bv huismussen en vleermuizen die graag onder de daken van iets oudere huizen hun nest bouwen. Nieuwbouwwoningen zijn vaak zo efficiënt geïsoleerd dat er voor huismussen en vleermuizen geen plaats meer is.
Bij plannen voor renovatie en verduurzaming kan ik onderzoeken welke soorten in het gedrang komen en hier voorzieningen voor aanbrengen (mitigatie). Zo wordt voorkomen dat dieren dakloos raken door te ambitieus verduurzamen.

 

Heeft u plannen om de spouw van de buitenmuur te gaan isoleren? Afhankelijk van het bouwjaar van het gebouw kunnen er vleermuizen, gierzwaluwen of mussen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld vleermuizen rusten overdag in de spouw, als er op dat moment isolatie in de spouw wordt gebracht is er een reële kans dat de dieren het niet overleven.

Meer informatie hierover is te vinden via onderstaande links:

 

Mitigatie:

Indien gewenst kan ik advies geven over verblijven en nestkasten voor vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen of andere soorten. Ook voorzieningen voor insecten behoort tot de mogelijkheden. Praat hier ook eens over met uw buren; het leefgebied van diverse soorten stopt niet bij de erfgrens.