Tuinontwerpen & beplantingsplan:

Tuinontwerpen & beplantingsplan:

Hoe maak ik mijn tuinontwerpen? De eerste ideeën voor een nieuwe tuin ontstaan altijd na een afspraak met u en een blik op de tuin waar het over gaat. In samenspraak met u, maak ik schetsend de contouren van de tuin zichtbaar. Het wordt u steeds duidelijker hoe uw nieuwe tuin eruit kan komen te zien. Vaak is het niet nodig om de hele tuin op de schop te nemen.

Tijdens het ontwerpen van tuinen ga ik uit van een aantal basisprincipes. 

 • De tuin moet bij u passen;

 • De tuin moet comfortabel en logisch aanvoelen.

 • De tuin moet voldoende groen zijn.

 

Ik hergebruik graag zoveel als mogelijk is en werk graag met een gesloten grondbalans. In het ontwerp zal rekening worden gehouden met de grondsoort en de gebruikte inheemse plantensoorten. Kunstmatig ingrijpen wordt beperkt als de planten op hun natuurlijke plek groeien. Ik kom graag bij u kennismaken zodat ik ook meteen de tuin kan zien. Met een intakegesprek voor uw gewenste tuin ga ik met u de eigenschappen en wensen bespreken. Enkele vragen zijn:

 • Hoe staat de zon gedurende de dag?

 • Wat is de bodemgesteldheid? Ik zal ook bodemmonsters nemen en thuis analyseren;

 • Zijn er specifieke natte of droge plaatsen in de tuin?

 • Welke stijl wilt u?

 • Bij welke omgeving moet de tuin aansluiten?

 • Zijn er kinderen of dieren die gebruik maken van de tuin? Zijn egels gewenst?

 • Wilt u veel privacy, of juist veel openheid?

 • Waar zit u graag? Alleen of met bezoek? En op welke tijden?

 • Wilt u gras en hoe wilt u dit ervaren? Hoe staat u tegenover natuurgras?

 • Wilt u compost gaan maken?

 • Zijn er reeds bomen aanwezig?

 • Heeft u voorkeuren voor bloeitijden en bepaalde kleuren?

 • Wellicht heeft u zelf bepaalde hierboven niet benoemde vragen?

 

We maken afspraken over welke elementen en planten ik moet of mag opnemen in het nieuwe ontwerp. Ik maak zoveel mogelijk gebruik van bestaande planten en materialen als ik uw tuin ga ontwerpen. Bepaalde bestaande elementen wilt u misschien opnemen in het nieuwe ontwerp. Het concept tuinontwerp bespreken we samen en indien nodig pas ik het tuinontwerp naar wens aan. De uitvoering voor de aanleg van de tuin is uiteindelijk uw beslissing, het liefst help ik u daarbij. De beplanting doe ik graag zelf of samen met u. Als de tuin is aangelegd blijf ik graag betrokken bij het onderhoud, zodat de tuin gaat groeien en bloeien zoals ik dat heb bedoeld in het tuinontwerp. Zo blijf ik ook het gevoel houden met uw tuin.

 

Wilt u meer weten of wilt u met mij kennismaken zodat u kunt inschatten of ik de geschikte persoon voor u ben? Neem dan vrijblijvend contact mij op.